Metron Analysis

Πανελλαδική Έρευνα κοινής γνώμης με θέμα την πολιτική επικαιρότητα
Απρίλιος 2005

Θέμα

Πανελλαδική έρευνα πρόθεσης ψήφου

Δημοσίευση

Έθνος της Κυριακής

Χρόνος διεξαγωγής

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα από 5/4 έως 12/4/2005.

Τύπος έρευνας

Τετραμηνιαία συνδρομητική ποσοτική έρευνα με προσωπικές συνεντεύξεις σε νοικοκυριά με χρήση κάλπης και ημιδομημένου ερωτηματολογίου που περιελάμβανε ανοικτές ερωτήσεις.

Περιοχή έρευνας

Το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Αιγαίου/Ιονίου.

Μέγεθος δείγματος

Το σχεδιασθέν μέγεθος του δείγματος ήταν 1.200 πολίτες-ψηφοφόροι ηλικίας 18 ετών και άνω.

Μέθοδος δειγματοληψίας

Η επιλογή του δείγματος έγινε με τη μέθοδο της Τρισταδιακής δειγματοληψίας. Στο πρώτο στάδιο επελέγησαν 100 οικοδομικά τετράγωνα διεξαγωγής της έρευνας, αναλογικά του πληθυσμού (proportional to size sampling) βάσει του αρχείου απογραφής 2001 της ΕΣΥΕ. Στο δεύτερο στάδιο με συστηματική δειγματοληψία (systematic sampling), μέσα σε κάθε επιλεγείσα περιοχή επελέγησαν τα νοικοκυριά διεξαγωγής της έρευνας. Τέλος στο τρίτο στάδιο, με απλή τυχαία δειγματοληψία επελέγησαν οι ερωτώμενοι (ηλικίας 18 ετών και άνω). Έτσι εξασφαλίστηκε η τυχαιότητα και αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του πραγματικού πληθυσμού.

Σταθμίσεις

Προκειμένου να εξισορροπηθούν τυχόν παράγοντες μεροληψίας το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία, την αστικότητα και την εκλογική συμπεριφορά των ερωτώμενων (Βουλευτικές 2004).

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος αρχείου χωρίς τη συγκατάθεση της Metron Analysis. Σε περίπτωση αναδημοσίευσης είναι πάντα υποχρεωτική η παράθεση της πηγής του αρχείου (www.metronanalysis.gr).

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0