Metron Analysis

Exit Poll Βουλευτικών Εκλογών Κύπρου 2016 – Σχολιασμός Αποτελεσμάτων
του Στράτου Φαναρά

Δημοσιεύτηκε στις
15/06/2016

homeprintAa

ΚΥΠΡΟΣ – Βουλευτικές εκλογές 2016

 

Οι πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές αποτύπωσαν τη διπλή τάση που καταγράφεται σταθερά προϊόντος του χρόνου:

  • Απομάκρυνση από την πολιτική συμμετοχή μέσω της αυξημένης αποχής, η οποία ξεπέρασε το 30% και είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε αναμέτρηση Βουλευτικών εκλογών. Εκτιμάμε ότι η αποχή έπληξε κυρίως το ΑΚΕΛ, το οποίο έχασε πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις περασμένες Βουλευτικές, αν και η συσπείρωση του σε όσους πρώην ψηφοφόρους του προσήλθαν στις κάλπες ήταν αρκετά υψηλή (81%).
  • Κατακερματισμός του κομματικού συστήματος με την εμφάνιση περισσότερων κομμάτων τα οποία μάλιστα κατάφεραν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση παρά την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3,6%.

Δημογραφική ανάλυση της ψήφου

Η δημογραφική ανάλυση της ψήφου που προκύπτει από το exitpoll του AΝΤ1 (το οποίο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο και για το οποίο συνεργάστηκαν η εταιρεία Cypronetwork η οποία είχε και την ευθύνη της έρευνας με τη MetronAnalysis η οποία είχε συμβουλευτικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων) δείχνει ότι η βασική παράμετρος που διαφοροποίησε την επιλογή της ψήφου, ήταν το εκπαιδευτικό επίπεδο.

Το ΑΚΕΛ στη χαμηλότερη εκπαιδευτική βαθμίδα έφτασε το 42% και ήταν πρώτο κόμμα, ενώ στην ανώτερη κινήθηκε μόλις στο 22%. Στον αντίποδα, ο ΔΗΣΥ σημείωσε στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα 32% υπερισχύοντας του ΑΚΕΛ με 10 μονάδες διαφορά.

Άλλες δημογραφικές παράμετροι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι:

  • Η ψήφος των παραγωγικών στρωμάτων (ηλικίες από 25 έως και 54 ετών) στις οποίες ο δικομματισμός ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ σημείωσε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει αθροιστικά το 53-54%.
  • Η ψήφος προς το ΕΛΑΜ η οποία είναι έντονα ανδρική (5% στους άνδρες και 2% στις γυναίκες).

Πολιτική προέλευση νεοπαγών κομμάτων

Σημειώνουμε τέλος ότι δυο νεοπαγή κόμματα (Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη) εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε Βουλευτικές εκλογές και σε ότι αφορά στην προέλευση της ψήφου τους έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Το 50% της ψήφου προς την «Συμμαχία» δείχνει να προέρχεται σχετικά ομοιόμορφά από ΔΗΣΥ (16%), ΑΚΕΛ (14%) και ΔΗΚΟ (13%) και ΕΔΕΚ (7%) ενώ το υπόλοιπο 50% προέρχεται από μικρότερα κόμματα ή αποστασιοποιημένους στο παρελθόν, ψηφοφόρους.
  • Αντίθετα, η βασική πηγή άντλησης ψηφοφόρων για την «Αλληλεγγύη» ήταν ο ΔΗΣΥ από τον οποίο απέσπασε πάνω από το 1/3 των ψήφων της.

 

Κλείνοντας το σύντομο αυτό σημείωμα, επισημαίνουμε ότι ακολουθούν οι τοπικές εκλογές στο τέλος του έτους. Μένει να δούμε αν τα φαινόμενα του κατακερματισμού της ψήφου θα αυξηθούν μέσω ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων ή αν αντίθετα θα περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά.

 

 

Στράτος Φαναράς

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

MetronAnalysis SA